Yeni Doğan Çocuğa 4500 lira

Bazı araştırma kuruluşlarının verdiği bilgiye göre Avrupa Nüfusu giderek yaşlanmakta ve önümüzdeki bir kaç yıl içinde üretimde istihdam kaynaklı sıkıntılar öngörülmektedir. Bu sebeple ülkemizde nüfus artışının teşvik edilmesine ilişkin çalışmalar devam etmekte.
Doğan her çocuk için 3 farklı destekten bahsetmemiz mümkün. Bunlar;
*doğum yardımı:300-600 lira arasında değişebiliyor.
*süt parası :122 lira
*Doğum izni rapor parası: 4099 lira
Bu durumda doğum yapılan bir haneye en az 4500 lira ödeme yapılıyor.

Ülkemizde 15.05.2015 tarihinden bu yana doğan çocuklar için her haneye doğum yardımı ödemesi yapılmakta. Hiçbir şart olmaksızın ilk çocuk için 300 lira,ikinci çocuk için 400 ve üçüncü çocuk için ise 600 lira ödeme yapılmaktadır. Bu yardım sadece Türkiyede doğan çocuklar için değil aynı zamanda yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşları içinde geçerlidir.
Peki yardım için nereye başvurulur?
Başvurular Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının İl müdürlüklerine ,Sosyal hizmetler Müdürlüklerine,ilçelerde ise kaymakamlık binalarında bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılabiliyor. Yurt dışında ikamet eden vatandaşlar ise konsolosluklara ve büyükelçiliklere yapabilir. Memur olarak çalışanlar ise kendi kurumlarına başvuru yapabilmektedirler.
Başvuru esnasında yeni doğan çocuğun nüfus cüzdanını ibraz edilmesi gerekiyor. Ayrıca Aile Bakanlığının web sitesinden başvuru yapılabiliyor.
Kesinti yapılmıyor
Doğum yardımında herhangi bir vergi veya kesinti yapılmamakta. Tek şart çocuğun 15.05.2015 tarihi ve sonrasında doğmuş olması. Eğer anne sağ ise anneye, değilse babanın hesabına ödeme yapılıyor. Detaylı bilgiyi Alo 144 ve Alo 183 numaralarından ücretsiz arayarak öğrenebilirsiniz.
Doğum yapan anneye ödenen yardımlar sadece doğum parası ve süt parası ile kalmıyor. Ayrıca Sgk tarafından doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta yani toplamda 16 haftalık iş göremezlik ödeneği yapılmakta. Üç yardım ile toplamda en az 4500 lira yardım alınabilmesi mümkündür.
Doğum yardımı ortalama olarak başvuru sonrası 2 ay içinde hesabınıza yatıyor. Cep telefonunuza gelen onay mesajı ile yardımı çekmeniz mümkün.
Anne veya baba nın SSK veya Bağkur lu olması ve en az 120 gün primin eksiksiz ödenmesi koşulu ile 2017 ocak ayından itibaren olmak üzere 122 lira süt parası yardımı alabilmektedir. Bu yardım için 5 yıllık zaman aşımı süresi vardır. yani 5 yıl içinde başvuru yapılmaz ise ödenecek tutar hazineye aktarlıyor.